Deltag i udviklingen af Fremtidens Havn i Svendborg Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

Følg med i havnens udvikling

Nyhedsbrevet giver dig mulighed for at følge med i seneste nyt om udviklingen af Svendborg Havn. Del gerne nyhedsbrevet til andre der kunne have glæde af at læse det 
Læs de tidligere nyhedsbreve her
 

Nyt teater på Frederiksø

Illustration: Praksis Arkitekter
 
Et nyt teaterhus skal bygges på Frederiksø på Svendborg Havn. 
Planerne for teateret blev første gang offentliggjort i 2019, da Svendborg Kommune udpegede østsiden af Frederiksø til Kulturkaj og året efter gav sit tilsagn om at støtte etableringen af det nye teaterhus på baggrund af de seneste års udvikling med kulturelle aktiviteter på øen. Teatret vil være med til at skabe flere synergier imellem de mange forskellige aktører og kulturtilbud, der er i forvejen, og som kommer borgere og andre besøgende til gode. Teatret vil på den måde være et helt central bidrag til visionen om at gøre den del af Frederiksø, der vender ind mod Svendborg, til en åben kulturkaj.
 
Grunden, hvor teatret skal bygges, er stillet til rådighed af Svendborg Kommune, der også støtter etableringen af teatret med 22,5 mio. kr. Fonden for Fynske Bank har doneret 1 mio. kr., og SEAF - Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond har bidtaget med udviklingsmidler. Den største og helt afgørende donation kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og lyder på 84,5 mio kr. I dag støtter kommunen Baggårdsteatrets drift med 6 millioner kroner om året, hvilket vil fortsætte i de nye rammer. Der er endnu ikke truffet politisk beslutning om evt. at øge driftstilskuddet til BaggårdTeatret.
 
Det nye teater tegnes af Praksis Arkitekter og der skal laves en ny lokalplan. I den forbindelse vil der ske borgerinddragelse ved borgermøder og høring. 
Det nye teaterhus kommer i vid udstrækning til at genbruge Stålhallens oprindelige konstruktion for at bevare den industrielle identitet, som er en vigtig del af Svendborgs kulturarv. I respekt for den identitet skifter BaggårdTeatret navn til Stålhallen Teater. 
 
Stålhallen huser i dag Danmarks Museum for Lystsejlads. Svendborg Kommune er i dialog med museet om, hvordan den maritime kulturarv kan formidles fremover. 
Læs mere om Studiet Kulturkajen på Frederiksø her.
Læs pressemeddelelsen her.
 

UCL er klar til at bygge ny campus på Havnen

UCL’s bestyrelse har i juni besluttet at påbegynde byggeriet af en ny campus på havnefronten i Svendborg.
Efter planen skal campus åbne i 2026 – og allerede der vil UCL kunne byde velkommen til de første 300 af de i alt 550 studerende, som byggeriet vil kunne huse.
 
Det vil i første omgang være bl.a. lærer-, pædagog- og sygeplejerskestuderende, som rykker ind på havnen. Men UCL vil søge om at oprette nye uddannelser, så der på sigt kommer endnu flere studerende. UCL kommer til at ligge sammen med det nye SIMAC og Svendborg Maritime Erhvervshus på Nordre Kaj og bliver en del af et attraktivt by- og studiemiljø på havnen. Næste skridt er nu at bygningen skal tegnes og projekteres i detaljer og det er forventningen at byggeriet starter i 2024.
  
Illustration: Arkitema
Læs pressemeddelelsen her.
 

Høring om Den Blå Kant - Søndre Havn

Klimatilpasning af Søndre Havn og bidragsfordelingsmodeller i høring

Svendborg Havn er allerede i dag udsat for oversvømmelse både fra højvande og fra kraftig regn, og med de havvandsstigninger, som klimaforandringerne bringer med sig, vil udfordringerne kun blive større.

Svendborg Kommune har derfor gennem flere år arbejdet med at finde de rette løsninger, der kan beskytte byens værdier og samtidig bevare den nære kontakt mellem land og vand.

Områderne i den sydlige del af havnen lavtliggende og derfor i særlig høj risiko for oversvømmelse ved højvandshændelser. Det drejer sig om  arealer omkring Brogade, Kullinggade, Mudderhullet og Gasværkskajen, der var særdeles hårdt ramt ved stormfloden i 2006 og senest truet ved stormfloder i 2017, 2019 og i 2022.

Derfor er Søndre Havn første del af en samlet højvandsbeskyttelse for Den Blå Kant på Svendborg Havn. Projektet for Søndre Havn har til formål at forebygge fremtidige oversvømmelser fra havet, samtidig med at højvandsbeskyttelsen kan anvendes som en længe ønsket offentlig stiforbindelse hen over vandet mellem Havnepladsen og Gasværkskajen.

Højvandsbeskyttelsen vil være en kombination af moler og en sluseport over vandet samt højvandsmure og porte på land.

For at sikre bedst mulig inddragelse og opbakning til projektet gennemføres en indledende høring af projektet samt modeller for, hvordan grundejerne skal bidrage, også kaldet bidragsfordelingsmodeller. Alle er velkomne til at indsende deres mening om projektet.
 
Høringsperioden varer frem til den 1. september 2023.
Læs meget mere om projektet på høringsportalen.
Send høringssvar her.
 

Frederiksø

Hvordan kommer du på vandet?

Uanset om du er til øhop i det sydfynske, har lyst til en længere sejlads med et af Maritimt Center Danmark's smukke sejlskibe, trænger til at dyppe tæerne i vandet ved den lille strand eller blot vil nyde den smukke natur langs kysterne med en tur på @M/S Helge, så er mulighederne mange.

Langs Den Blå Kant finder du et væld af muligheder for at få unikke oplevelser på vandet. Både dem som er åbne for alle, og dem som kræver medlemskab i en af de mange klubber, som hver især tilbyder fællesskaber på havet.

Vi har lavet en guide til dig, læs mere herunder:

⚓Den lille strand – Færgevej 21
⚓Svendborg amatør sejlklub - https://sva1.dk/
⚓Svendborg Kajakklub - https://www.svendborg-kajakklub.dk/
⚓Hjortøboen - https://www.xn--postbdenhjort-tfb70a.dk/
⚓Travaljen Thea - http://svendborgtravaljelaug.dk/
⚓Svendborg Museum / https://www.svendborgmuseum.dk/svendborg.../fladen/viking
⚓Ærøfærgen - https://www.svendborg-havn.dk/
⚓Hjortø - https://www.svendborg-havn.dk/
⚓Drejø/Skarø - https://www.svendborg-havn.dk/
⚓Maritimt Center - https://maritimtcenter.dk/
⚓MS Helge https://www.svendborg-havn.dk/
⚓Danmarks Museum for Lystsejlads - https://www.lystsejlads.dk/
⚓Sydfyns Bådudlejning - https://sydfyns-baadudlejning.dk/
⚓Svendborg Roklub - https://svendborgroklub.dk/
⚓Lifeplan / kajak og friluftsliv - https://kajakogfriluftsliv.dk/ 
Se mindre
 

Sommer på Frederiksø

Der er masser af oplevelser i juli på Frederiksø!
  
Du kan bl.a. være med til at overvære søsætning af en nybygget smakkejolle arrangeret af Maritimt Kulturværksted, tage på kunsthåndværker marked i Rundbuehallen og hos Kunsthåndværk på kajkanten, eller slippe hænderne fri til Kunst & Kaffe hos woodnwonder. Og så er der som altid en masse smukke udstillinger på øens mange museer og gallerier.
 
Læs mere i programmet - Vi ses på Frederiksø!
 
 

Første spadestik til nyt byrum på Nordre Kaj

Den 1. august 2023 går Svendborg Kommune i gang med at etablere helt nye byrum på Nordre Kaj. Byrummene vil stå klar til sommer 2024.
 
Byrummet på Nordre Kaj er en del af Den Blå Kant, der blandt andet skal gøre det muligt for gående og cyklende at færdes langs vandet gennem hele havneområdet – lige fra Christiansmindestien til Den Runde Lystbådehavn.

Første etape var fodgængerbroen og byrum på Frederiksø, som blev indviet i 2021. Samme design og materialer, som kendetegner projektet på Frederiksø, vil gå igen på Nordre Kaj. Det betyder, at der bygges videre på stedets kvaliteter og maritime kulturhistorie med havnespecifikke materialer som træ, brosten, stål og beton, samtidig med at der skabes nye muligheder for både færdsel, ophold og maritime aktiviteter.    

Konkret kommer byrummet til at bestå af en promenade langs Nordre Kaj og stræder mellem SIMAC og Svendborg Maritime Erhvervspark. Mens promenaden gør vandkanten tilgængelig for alle, forbinder stræderne kajarealet med den bagvedliggende by. 

Desuden vil grønne områder med træer, bænke og belysning skabe små ”lommer” på den store, rå havnekaj og indbyde til, at man opholder sig der.

Læs mere om projektet her.
 

Passage for gående

I løbet af sommeren 2023 er det muligt for gående at benytte passagen langs kajen. Man skal blot gå gennem en åbning i det gule byggehegn ud for byggepladsen, hvor der etableres pumpestation (se foto nedenfor). 

Vinter-forår 2024 vil passagen for gående langs kajen være begrænset grundet arbejdet på Nordre Kaj. Det vil i denne periode løbende blive vurderet, om passagen er sikker nok for gående. 

Cyklister henvises fortsat til at benytte Nyborgvej i hele anlægsperioden.

 

Parkeringsstrategi i høring og ny udstilling

Høring af ny parkeringsstrategi for Svendborg by og havn

Svendborg by og havneområdet udvikler sig hastigt i disse år. Det samme gør vores transportvaner. Det betyder samlet set, at vores behov for parkeringspladser ændrer sig.
 
Derfor har Teknik- og Miljøudvalget besluttet, at der skal udarbejdes en ny parkeringsstrategi. Den skal blandt andet være med til at sikre en bedre udnyttelse af offentlige p-pladser og mindske den trafik, der opstår, når folk leder efter parkering. Strategien præsenterer en lang række idéer, der kommer omkring både aktuelle og fremtidige udfordringer, herunder at: 
  • Afsøge muligheden for at benytte p-arealer uden for bymidten til især langtidsparkering.
  • Fremme udbredelsen af el-ladestandere, så flere borgere får mulighed for at parkere og oplade deres el-biler.
  • Tilpasse området for beboerlicenser, så det bliver nemmere for beboere at finde parkering tæt på deres bolig.
  • Anvende en restriktiv parkeringsnorm i Svendborg Bymidte, der afspejler den fortættede by og tager hensyn til fremtidens grønne transportformer.
  • Undgå at lede trafik ind igennem bymidten i forsøget på at finde parkering.
  • Sikre god anvisning af p-pladser i Svendborg via digitale løsninger.
Alt det – og meget mere – kan du læse mere om i udkastet til strategien, som kan ses som bilag nederst på siden.
 
Har du kommentarer eller idéer til udkastet? Indsend dem på mail ti@svendborg.dk inden høringsfristens udløb den 31. august 2023.
 
De indkomne ideer og forslag forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget i september 2023, som her træffer beslutning om den videre proces.
Læs om parkeringsstrategi for Svendborg bymidte og havn 2023-2026 her.
 

Vandreudstilling om dansk verdensmålsarkitektur kommer til Svendborg

Kom med, når vi åbner landsdækkende vandreudstilling med en række nyskabende danske arkitekturprojekter. Alle er velkomne til åbningen i Svendborg Bycenter fredag den 11. august kl 15.
 
Gamle bygninger, der bliver genbrugt til nye formål. Nybyggeri af materialer som træ, halm og strå. Og nye lokale mødesteder og byudvikling, der kan hjælpe med at håndtere voldsom regn og stigende havvand.Det er blot nogle få eksempler på, hvad der kan ske, når arkitekter tænker i nye løsninger for fremtidens byer, bygninger og landskaber. Arkitekturen er nemlig en afgørende brik, hvis vi skal lykkes med at skabe en mere bæredygtig verden og nå FN’s 17 Verdensmål inden 2030.
 
Tænker vi os om, når vi bygger nyt eller om, tilbyder arkitekturen løsninger, der taler ind i store aktuelle samfundsudfordringer som klima, biodiversitet, ressourcemangel, sundhed, trivsel og inklusion. Sådan lyder baggrunden for den landsdækkende vandreudstilling ”Dansk arkitektur på vej mod FN’s 17 Verdensmål – kan vi bygge os til en bedre fremtid?”, som er arrangeret af Arkitektforeningen.
 
Udstillingen viser 27 arkitekturprojekter fra hele landet – og heraf kommer flere fra Fyn, f.eks. omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade i Odense, Polymeren i Årslev og Fabers Fabrikker i Ryslinge. Den 11. august 2023 er turen kommet til Svendborg, hvor udstillingen kan opleves i Bycenteret, der selv står over for en større omdannelse, bl.a. med en grøn taghave. Udstillingen kan ses indtil den 23. august.
 
Alle er velkomne til åbningen, som byder på taler fra Svendborg Kommunes arkitekturråd og oplæg fra tegnestuen Arcgency samt lidt at drikke.
 
Tid og sted
Fredag den 11. august kl. 15.00 Svendborg Bycenter,
Tinghusgade 29, 5700 Svendborg
Tilmelding ikke nødvendig