Kommuneplan 2024 - skal du være med til at forme fremtidens Svendborg?

Vi er glade for at kunne dele nyheden om at vi nu indkalder idéer og forslag til den nye Kommuneplan 2024. 
 
 
Formålet med den indledende høringsproces, er at sikre at borgere, virksomheder, foreninger, organisationer, projektudviklere mv. på et tidligt tidspunkt i planlægningsarbejdet får lejlighed til at debattere planlægningsmulighederne.
 
Kommunalbestyrelsen ønsker at skabe en god aktiv offentlig debat, og sikre at flest muligt får mulighed for at deltage i debatten og give deres synspunkter til kende. 
 
Læs mere om de forskellige temaer der er til revision, og hvike arrangementer du kan deltage i nedenfor 👇
 

Alternative boformer

Der er i dag en stor efterspørgsel efter nye måder at bygge og bo på med fællesskabet i centrum - også i Svendborg Kommune. Bygge- og bofællesskaber findes i mange forskellige former og bidrager med deres alsidighed og mangfoldighed til at skabe mere blandede byer. Det kan være bofællesskaber, tinyhouses, økolandsbyer, boliger til socialt udsatte mv. 

Med Kommuneplan 2024 er der fokus på at understøtte alternative boformer, som bofællesskaber, tinyhouses, økolandsbyer, boliger til socialt udsatte mv.

Læs mere om temaet her!

 

Vil du med til temamøde omkring alternative boformer d. 10. maj? Så læs mere her 👈 

 

Turisme

 Svendborg-egnen er en populær destination med et stærkt brand. Især kysterne, øerne og vores særegne istidslandskab tiltrækker mange, der dyrker outdoor-oplevelser og søger bæredygtige ferier i det fri. Fra de rolige vandringer, fisketure og stille stunder i kajakken til for eksempel mountainbike-ræs og træklatring. Overnatningskapaciteten ønskes øget, så der er flere muligheder for natur- og kystturisten. En større overnatningskapacitet kan blandt andet være i form af feriecentre og hoteller, men også flere og bedre muligheder for alternative overnatningsformer som glamping, autocamperpladser, små feriehytter, shelterpladser og overnatning på vandet.
 
 
 
Vil du med til temamøde omkring turisme d. 8. maj? Så læs mere her 👈 
 

Kultur og fritid

 
På trods af den kommunale økonomiske situation, er der fortsat godt gang i kultur – og fritidsområdet. Udviklingen er især drevet af de mange spirende og aktive fællesskaber, foreninger, organisationer og græsrødder, der til dagligt holder gang i livet på tværs af hele kommunen. Der er en stigende interesse og tendens til en selvorganiseret benyttelse af natur, havne, landskaber og byrum og det vil vi gerne understøtte – ikke økonomisk, men ved at sikre at de planlægningsmæssige rammer kan understøtte de mange gode idéer og initiativer derude. 
 
 
 
I forbindelse med det indledende planlægningsarbejde for den nye Kommuneplan 2024, vil vi rigtig gerne høre fra jer, hvis i indenfor de næste år har ønsker om at igangsætte nye projekter, der har fysiske behov. Det kan være en bålshelter, sauna, spejderhytte, udendørs fitnessredskaber, badebro, klubhus eller lignende.
 
 
Læs mere om de forskellige temaer til revision her...
 

Hvad er en kommuneplan?

I henhold til Lov om planlægning (Planloven) skal der for hver kommune foreligge en kommuneplan, som gælder for hele kommunens geografiske område. Kommuneplan 2021-2033 er det redskab Kommunalbestyrelsen har for at beskrive hvordan kommunen fysisk skal udvikles de næste 12 år.
 
Kommuneplanen er grundlaget for al fysisk planlægning og det er blandt andet gennem den, at Kommunalbestyrelsens politikker bliver omsat til konkrete mål, retningslinjer og rammer, som kommunen skal administrere efter. Kommuneplanen er den overordnede plan for, hvor og hvordan kommunen planlægges udviklet i både byen og på landet. Kommuneplanen revideres helt eller delvist hvert 4 år, og omfatter en planperiode på 12 år.
 
Kommuneplanen er ikke direkte bindende for den enkelte grundejer, men Kommunalbestyrelsen har pligt til at virke for kommuneplanens gennemførelse. Når et område er udlagt til et bestemt formål i kommuneplanen, må man derfor som beboer eller grundejer forvente at udviklingen vil gå i den retning. Kommuneplanen skal anvendes som grundlag for anden planlægning, administration og anlægsvirksomhed i kommunen.
 
Retningslinjerne angiver enten generelle bestemmelser eller refererer til specifikke geografiske udpegninger af interesseområder, der skal varetages af administrationen. Kommuneplanens rammebestemmelser har betydning for kommunes kompetence til at lave lokalplaner. Der skal udarbejdes en lokalplan, når det er nødvendigt for at sikre kommuneplanens virkeliggørelse.
 

Deltag i debatten og læs mere om hvordan du sender et høringssvar...

Høringsperioden finder sted fra 17.04.2023 - 12.06.2023. 

Læs mere om hvordan du deltager i debatten her 👈 

Læs mere om hvilke aktiviteter om møder du kan deltage i her 👈 

Tilmeld dig nyhedsbrev her - og følg med i den videre proces for Kommuneplan 2024.