Deltag i udviklingen af Fremtidens Havn i Svendborg Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

Følg med i havnens udvikling

Nyhedsbrevet giver dig mulighed for at følge med i seneste nyt om udviklingen af Svendborg Havn. Del gerne nyhedsbrevet til andre der kunne have glæde af at læse det 
Læs de tidligere nyhedsbreve her
 

Den Blå Kant

Vandet stiger - vi er nødt til at handle

På kortet kan du se en illustreret højvandshændelse til kote 2 med lyseblå og til kote 3 med mørkeblå farve.
I Svendborg har vi allerede oplevet flere højvandshændelser. Måske kan du huske 2006, hvor vi oplevede en vandstigning til over 2 meter over daglig vande. Her kunne man sejle kajak i Kullinggade og der skete mange skader på bygninger, veje, kloakker, pumpestation og transformerstationer.  
 
Vi kan beregne, at den hændelse vi oplevede i 2006, hvis den skete i dag, ville være ca. 7 cm højere alene pga. at vandet står højere til dagligt end dengang. Om 100 år forventes den daglige vandstand at være steget yderligere ca. 60 cm. - måske endnu mere. Det er blandt andet derfor at vi kan forvente meget større områder bliver oversvømmet i fremtiden, end vi har oplevet det frem til i dag.  
 
På kortet kan du se en illustreret højvandshændelse til kote 2 med lyseblå og til kote 3 med mørkeblå farve.
 

Vandet stiger - værdier risikerer at gå tabt

Vi har fået kortlagt hvilke værdier, der risikerer at gå tabt ved fremtidige højvandshændelser på Svendborg Havn.   
Analysen omfatter et samlet billede af tab af værdier herunder bygningsskader, bygningers værditab, tabt arbejdstid, transport, tabt turisme, kulturarv mm.  
 
Beregningerne viser, at en enkelt hændelse i fremtiden giver langt større skader end i dag, fordi det daglige vandstand stiger pga. klimaforandringerne. Til eksempel beregnes skaderne ved en 100-års højvandshændelse til næsten 200 mio. kr., hvis den skete i dag. En 100-års hændelse beregnes til at koste over dobbelt så meget, hvis den sker i år 2100.  
 
Svendborg Havn rummer også store kulturhistoriske værdier med mange bevaringsværdige bygninger, og kulturmiljøer. Det er ikke muligt at værdisætte præcist, men analysen har kortlagt antal af berørte bygninger.   F.eks. bliver 37 fredede eller bevaringsværdige bygninger berørt ved en 100-års hændelse i dag. 62 fredede eller bevaringsværdige bygninger berørt ved en 100-års hændelse i 2100. 
 
Læs mere om værdirapporterne her
På fotoet kan du se Havnepladsen, hvor vandet nærmede sig kote 1,5 i 2019
 
Bliver du interesseret i mere viden om klimatilpasning på Svendborg Havn?
 
Lad os mødes til borgermødet d. 19. maj kl. 16:30 – 18:30. 
Vi mødes SIMAC på Graasvej 27 - Tilmelding ikke nødvendig.
 

Der bygges på Svendborg Havn

På kortet du kan se et overblik over byggepladsarealerne. 
 
Der er mange bygge- og anlægsprojekter i gang på Svendborg Havn. På Nordre Kaj begynder Svendborgs Maritime Kraftcenter at forme sig som en ny bydel. Byggeriet af Det ny SIMAC og Svendborg Maritime Erhvervspark er i fuld gang og står færdige næste år. Byggeriet af en ny hovedpumpestation begynder i september 2022. Anlægget af de offentlige byrum som binder de to nye bygninger sammen med kajen og de eksisterende maritime funktioner i området starter i september 2023.
Se luftfotos af byggepladserne på Nordre kaj her
Læs mere om de nye byrum på Nordre Kaj her
På grund af nedslidning af den nuværende pumpestation skal forsyningsselskabet Vand og Affald bygge en ny, stor pumpestation i den nordlige del af den nuværende prøvepark. Pumpestationen sikrer at regn- og spildevand fra store dele af kommunen ledes sikkert mod renseanlægget Egsmade ved Skårup. Pumpestationen vil være en synlig og integreret del af havnen, og blandt andet vil det være muligt at gå op på toppen af bygningen. Etablering af den ny hovedpumpestation starter i september 2022 og forventes at være afsluttet ved udgangen af 2024. 
Læs mere om lokalplanen for havneparken her

Skateparken holder flyttedag

Skateparken har gennem nogle år været omdrejningspunktet i vores midlertidige prøvepark.
Fra september, når byggeriet af en ny hovedpumpestation går i gang, og de næste par år er der imidlertid ikke plads til skating og leg i Prøveparken. Derfor holder skateparken flyttedag sidst i august. Ramperne bliver flyttet til Frederiksø, hvor de får plads på arealer mellem den store bedding og parkeringspladsen bag Rundbuehallerne.
 
Mens arbejdet med hovedpumpestationen står på, planlægger Svendborg Kommune en helt ny havnepark, som skal vokse frem rundt om den nye pumpestation. Der vil som en del af udviklingen af projektet blive inviteret til idéworkshops for alle interesserede. Den proces vender vi tilbage til i et kommende nyhedsbrev.
 

Det Maritime DNA

Vil du være med til at forme udviklingen af det maritime område i Svendborg Kommune?

Svendborg Havn er præget af en stærk maritim historie, en synlig kulturarv og masser af udvikling – både i form af et varieret erhvervsliv fra lowtech til hightech, maritime uddannelser, historiske og nye bygninger og mange forskellige typer sejlads, friluftsliv, byliv og kultur.

Det maritime område er derfor en af Svendborg styrkepositioner. Forstået som noget vi allerede er – eller har potentiale til at blive – rigtig gode til.

Fem styrkepositioner er byggestenene i den kommende strategi for hele kommunens udvikling, som blev diskuteret på et stort borgermøde den 28. april 2022.

Muligheder og udfordringer inden for det maritime blev også livligt diskuteret i en særskilt workshop med deltagere fra både erhvervsliv- og kulturliv.
 
Hvis du har lyst til at deltage i det videre arbejde med fx det maritime område kan du skrive til: esther.hald.andersen@svendborg.dk 
Læs mere om udviklingsstrategien og de fem styrkepositioner her
 

Har du hørt om Det Maritime Samvirke?

Det maritime samvirke er for alle, der arbejder med den maritime kulturarv i Svendborg. Formålet med samvirket er at løfte fortællingen om søfartsbyen Svendborg, byen ved sundet. I Svendborg skal søfarten være synlig. Du kan komme tæt på søfarten gennem samvirkets medlemmer og deres aktiviteter. Du kan sejle, hjælpe med at vedligeholde den sejlende kulturarv eller blive klogere på den lokale maritime historie gennem foredrag, udstillinger eller på egen hånd.  
 
Som led i arbejdet med at styrke fortællingen om søfartsbyen Svendborg åbner Svendborg Museum den 12. maj udstillingen ”Henry Rasmussen - Bådebygger i verdenskrigens skygge” i Danmarks Museum for Lystsejlads’ lokaler på Frederiksø.
 
Har du og din forening lyst til at være med, så skriv til museumsinspektør Nils Valdersdorf på nvj@svendborgmuseum.dk 
Læs mere om udstillingen og det maritime samvirke her